top of page

Цікаві факти!


  1. Шухов займався проектуванням нефтяної техніки. Для підйому нафти з свердловин він створює конструкцію шнурового насосу безперервної дії, розробляє методи їх розрахунку. Розробляє метод підйому нафти за допомогою стиснутого повітря (ерліфт).Винайдена їм ще в училищі форсунка для спалювання рідкого палива, яка отримала високу оцінку Д. І. Менделєєва, випускалася тисячами примірників задовго до сопла Лаваля.

  2. Щухов перший та справжній винахідник крекінг-процесу. У 1922 р до Шухова прибула авторитетна делегація американських інженерів фірми «Стандарт ойл компані», щоб отримати інформацію про крекінг нафти, винайденому Шуховим. Вчений, порівнявши свій патент 1891 року з американськими патентами 1912-1916 рр., показав, що всі ці нафтопереробні установки повторюють його патент і не є оригінальними.

  3. В роки Першої світової війни Шухов винайшов конструкції декількох серій плавучих мін, ворота для сухих доків (батопорти), конструкції платформ під важкі артилерійські знаряддя.

  4. Поряд з інженерною діяльністю у нього було чимало й інших захоплень. За словами його дочки Віри Володимирівни Шухова-Лапшиной, він дуже любив музику, літературу, мистецтво. Був відданий спорту. Але найбільшим його захопленням були шахи і фотографія. Жартома Володимир Григорович говорив: «Я інженер, по спеціальності, а в душі я фотограф». Його фотоапарат зафіксував чимало історичних епізодів.

  5. На X Всесвітній виставці в Парижі В. Г. Шухов був нагороджений Золотою медаллю виставки.

Джерело: В. Г. Шухов — выдающийся инженер и ученый / Труды объединенной научной сессии АН СССР, посвященной научному и инженерному творчеству почетного академика В. Г. Шухова. — М.: Наука, 1984.


Гіперболоїд м. Миколаїв





9 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Приєднуйтесь друзі до групи у Фейсбуці)

Сталеве мереживо. Шухівські конструкції в Україні та за її межами. https://www.facebook.com/groups/526900244307666/?notif_id=1603105009652844&notif_t=group_invited_to_group&ref=notif

Пост: Blog2_Post
bottom of page